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Dear Ms Farma

Inquiry into Commercial Arbitration Bill2011

Irefer to your letter dated 23 September 2011in which you invite me to provide my comments on
clause 270 and particularly 270(7).

I have acted as either a mediator or an arbitrator in a range of matters. I am aware that s27 of the
Comingrci01,4rbitra/ion AC! 1985 provides for an arbitrator to also act as a mediator in the same
dispute. However, based on my experience I am unable to see how an arbitrator who has acted as a
mediator in mediation proceedings between the parties to a dispute can subsequently conduct
arbitration proceedings in relation to the same dispute. In a mediation each party provides
infonnation to the mediator on a confidential basis. Whilst the mediator may not divulge that
information to the other party, he may otherwise use the infomiation in seeking to resolve the dispute
but ifthe dispute is not resolved, clause 270(4) onvisages a situation in which the same person may
then proceed to act as arbitrator in relation to the dispute as long as he has the written consent of the
parties to do so.

I calmot imagine a situation in which the infonnation received by the arbitrator in his role as a
mediator will not (at least subconsciously) affect his analysis of the evidence in the aTbitration
proceedings and potentially his award. In my respectful view, if during arbitration proceedings the
parties agree that the arbitrator will act as a mediator, then ifthe mediation fails to resolve the dispute
the arbitrator should be disqualified from further acting as arbitrator in the matter regardless of
whether the parties are prepared to consent to his continuing in that role.

If the above suggestion is ultimately implemented in the Bill, the provisions of clause 270(7) will
not be required. However, if you do not agree with my submissions in respect of clause 270(4), I
would have thoughtthatthe provisions of clause 270(7) are fraught with difficulty.

First, what an arbitrator considers to be material to the arbitration proceedings must always be a
largely subjective determination on his part, If he should omit to disclose to the parties information
that he considers to be immaterial but which either party considers to be material, there is the risk
that the award will be subject to appeal on the basis of the arbitrator's misconduct.
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Second, clause 270(7) is likely to open up an enquiry within the arbitration proceedings as to
whether the arbitrator has disclosed to all parties such information as the parties consider material to
the arbitration proceedings. This is likely to affect the progress of the arbitration proceedings and
again expose the awardto review on appeal.

Third, inforrnation conveyed to the arbitrator in his role as a mediator is not evidence in the
arbitration proceedings. What status is to be afforded to infonnation received by the arbitrator that
he considers material to the arbitration proceedings but which is not before him as evidence in the
arbitration proceedings? He can have no regard to that information unless it forrns part of the
evidence ultimately presented in the arbitration proceedings, yet it will be infonnation held by the
arbitrator which may improperIy influence his decision in respect of the issues before him.

In order to preserve the integrity of the arbitration process, my view is that clause 270(4) should
state only that an arbitrator who has acted as mediator in mediation proceedings that are terrninated
may not conduct subsequent arbitration proceedings in relation to the dispute. This would then
obviate the need to have clause 270(7) in the Bill. I consider this to be a much safer course to adopt.

Yours faithfully
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